IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеният внос на Австралия в края на 2021 г. може да забави възстановяването

Търговският излишък на страната се е свил за пети пореден месец до 6 млрд. долара

10:34 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на вноса на Австралия в последните три месеца на 2021 г. може да е забавил силното икономическо възстановяване на страната за периода, предизвикано от потреблението, пише Bloomberg.

Търговският излишък на Австралия се е свил допълнително през декември до 8,4 млрд. австралийски долара (6 млрд. долара), което е много под прогнозите на икономистите за резултат от 9,9 млрд. австралийски долара, показват данните на Австралийската статистическа служба, публикувани в четвъртък. Вносът се е увеличил със 7,3% за втори пореден месец, докато износът е нараснал с 3,3 на сто.

オーストラリアの経済 1 オーストラリアの経済 1

Данните предполагат, че търговията значително е забавила икономиката на стойност 2,1 трилиона австралийски долара, докато се е възстановявала от пандемичното свиване през третото тримесечие.

Прогнозите на Goldman Sachs Group Inc. са нетният износ да е изтрил 1 процентен пункт от ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, докато изчисленията на Commonwealth Bank of Australia са за 0,5 процентни пункта понижение. От Capital Economics очакват значително намаление в размер на 1,6 процентни пункта.

"Очакваме обемите на износ на желязна руда да са се свили през декември. Освен това износът на въглища е намалял с 14% въпреки лекото намаление в цената, затова и изглежда, че износът на суровини се е понижил през декември“, смята Бен Уди от Capital Economics.

Това контрастира на увеличения внос през последното тримесечие на миналата година на широк кръг от стоки – от потребителски, поради ръста в търговията на дребно след отпадането на блокадите, до капиталови, тъй като компаниите закупуваха машини в отговор на нарасналото вътрешно търсене.

Търговският излишък на Австралия се е свил в последните пет месеца на 2021 г. като основна причина за това е било възстановяването на цената на желязната руда, представляваща най-голямата част от износа на страната. На годишна база обаче показателят е достигнал рекордно ниво, след като цената на желязната руда надмина 200 долара за тон.

オーストラリアの経済 2 オーストラリアの経済 2

Анализаторите очакват търговският излишък да се запази и през тази година, предизвикан от силното възстановяване на цените на суровините в началото на 2022 г. Освен това експертите са в очакване и на завръщането на туристите и на международните студенти и ученици.

Друг доклад в четвъртък показа, че разрешителните за строеж са се увеличили с 8,2 на сто, с което са надминали очакванията за спад. Причина за повишението са били апартаментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още